Papptak eller ytskikts tak som det också kallas, är ett av de vanligaste tillvägagångssätten när man ska lägga tak idag. Men kategorin ytskikt är också väldigt bred då vi har otroligt mycket olika kvalliter, material och märker på marknaden idag.
Och att i denna djungel av ytskikt veta vilken man ska välja utan att kanske ha mer en lemmana kunskaper är inte det lättaste. Här kommer vi försöka att göra det lite enklare att få sig en bild av begreppet papp och ytskiktstak, med vad det egentligen är och hur man underhåller sitt tak samt hur prisbilderna ser ut.
Papptak livslängd
Den generella livslängden för ett papptak är 15–20 år. Detta är så klart väldigt individuellt från tak till tak och det kan absolut klara sig längre en så. Vilket material som har använts är också en viktig faktor, bra material och förutsättningar så kan taket klara sig upp till 50år.
En bra indikation är att efter ca 10år borde man att ta sig upp en sväng på taket och se hur det ser ut. Eller ringa ut en takläggare som gör en bedömning på takets skick.
För att maximera livslängden kan man även behandla taket med takmassa. Läs mer om detta längre ned under Papptak underhåll.
Papptak med trekantslist
Vid takets ytterkanter i anslutning mot vindskivan placeras trekantslisten som men sedan lägger pappen över. Denna list även kallad trekantsregel har sitt utseende enligt sitt namn, trekantig.
Vid en takomläggning så monteras alltid en underlagspapp, oavsett vilket tak du väljer att lägga. Ovanpå den pappen monteras denna list som pappen sedan viks över på.
Detta gör man för att få en mjuk övergång och extra stabilitet vid montering av vindskovor och krönplåtar.
Trekantsregeln går att köpa på alla byggvaruhus, då den tillhör ett standard sortiment. Priser kan såklart variera beroende på vart du handlar, men ungefär 10–11 kr/löpmetern.
Papptak pris
Det beror helt på vilket material som används och vilken lutning det är på taket. Ju högre lutning taket har desto mer material behövs. Det bästa för att få fram ett pris på att byta sitt tak är att kontakta en takläggare så får dom i sin tur räkna på hur mycket det skulle kosta. Majoriteten av hantverksföretag lämnar ut offerter kostnadsfritt.
Men för att få en uppskattning på vad prisskillnaden är för de vanligaste ytskikten som används för olika ändamål ska vi visa ett generellt kvm pris. Dessa ändamål kan till exempel vara ifall du planerar att bygga trall på en del av pappen.
Rådgivning för ditt papptak!
Proffs på papptak i stockholm
Shingel – Är en typ av papp som läggs i sektioner i stället för i längder. En av det vanligare varianterna är den som liknar sammansatta sexkantiga cirklar i formen, brukar beskrivas som ”diamantformen”. För att lägga detta ytskikt måste taket ha en lutning på minst 14 grader. Denna variant är mycket lättare i materialet en pannor och du behöver inte montera läkt för dessa, dom lägga direkt mot underlagspappen och spikas med pappspik. Ett nylagt shingel tak är riktigt snyggt!
Papp – Vanlig hederlig ytskikts papp. Det som används mest för ytskikts omläggningar då taket inte ska användas till annat. Samma inom denna kategori så finns det en uppsjö av olika varianter och kvalitéer. En variant som används ofta är YEP 2500 där rullen 1×10 m.
Priser för denna är ca: 479 kr/rullen
Bromembran – Är till utseendet väldigt likt det klassiska papptaket men är betydligt slittåligare och är ett bra alternativ ifall man planerar att exempelvis bygga trall. Denna papp monteras med pappspik och asfaltsklister. Och ett uppskattat kvm pris är 105kr/m2 beroende på vart du handlar. Tänk på att dessa rullar väger upp mot 60 kg så kan vara värt mödan att få materialet utkört.
Resitrix – Även detta är väldigt slitstarkt alternativ. Om du har ett tak där du parerar att bygga ett större trä däck eller vill förverkliga drömmen om ett penthouse liknande utförande, då är nog resitrix rätt alternativ. Det ser ut som en tjockare gummimatta som man lägger på liknande sätt som papp, men detta ytskikt spikas inte utan svetsas samman i skarvarna och mot fasad. Vilket för att denna variant tar betydligt längre tid att lägga.
Samt att förarbetet är väldigt viktigt, det får inte finnas smuts och damm under duken föra det kommer synas igenom och kan orsaka skada och hål i duken.
Trots allt roddande kring detta val av duk är det värt det. Då kan du bygga i princip vad du vill ovanpå.
Samma med denna så är priserna lite olika beroende på vart du handlar, men ett uppskattat pris är ca: 3,756 kr/rullen som är 1x10m. Till detta behöver du även ha en primer vid montering som kostar
ca: 944 kr för 4,5kg. För mer information om resitrix och primer läs mer om Restirix på Byggeriet.nu.
Papptak underhåll
Det effektivaste sättet är att sopa av taket med en piasavaborste. Då papptak är känsligare mot bekämpningsmedel och högtryck ska du vara försiktig med detta. Självklart kan du använda dessa metoder också, men då ska du ha ett bekämpningsmedel utan lösningsmedel i, då det kan påverka dom sammansvetsade skarvarna. Högtryck går att använda fast med ett mycket snällare program.
Är du osäker är det säkrast att hålla sig till piasavan att undvika dessa andra metoder och i stället kontakta en takfirma om råd eller pris på att ta in hjälp.
När ditt tak har fyllt 10 år kan det vara dags att skämma bort det lite, med Mataki Takmassa.
Detta går självklart att använda på äldre tak också men då bör du fört behandla taket med
Mataki Asfaltsprimer.
Denna primer för anpassad för äldre torra tak som är en tunnflytande asfaltslösning som tränger sig djupt ner i pappen och mjukar upp stommen och kommer underlätta arbetet med nästa steg som är takmassan. Massan är också en asfaltsprodukt som innehåller ett fibermaterial som göt att vi påstrykning fylls även dom minsta sprickorna igen och taket får ett nytt asfaltslager.
När produkten appliceras är den blanksvart, men när ytan oxiderar blir den matt och kan gå lit mer åt det svart-bruna hållet. Vad taket utsätts för i form av väder, vind, sol och taklutningen håller den olika länge, men efter 4–5 år bör taket kontrolleras. När strömaterialet börjar synas är det dags att ge taket en ny behandling. Du kan läsa mer om denna behandlingsmetod och om produkterna på Mataki´s hemsida.
Här är en steg för steg lista från Mataki över tillvägagångssättet med dessa produkter:
Gör så här: Förbehandling med Mataki Asfaltprimer
1. Borsta bort mossa/smuts med en kvast av styv borst.
2. Laga sprickor, hål och stora luftblåsor, se ”Reparera takpapp”.
3. Stryk ytan med Mataki Asfaltprimer. Använd fiberborste eller roller. Underhåll av takpapp med
Mataki Takmassa
1. Om du förbehandlat med Mataki Asfaltprimer, låt det torka ordentligt först (till påföljande dag).
2. Arbeta i torrt väder och när temperaturen är över +10°C. Ju varmare det är, desto lättare är det att stryka takmassan.
3. Borsta bort mossa/smuts med en kvast av styv borst.
4. Laga sprickor, hål och stora luftblåsor. 5. Rör om burken, ända ner till botten, också under arbetets gång. Stryk ut Mataki Takmassa med borste eller roller
Täta papptak
För mindre skador som sprickor kan det räcka med tätningsmassa, Har taket större läckor kan det vara bättre att lägga ett nytt lager av ytskiktspapp över läckan eller kontakta en takfirma som hanterar akuta takläckage. Exempel på en sådan firma är TAK 2.0 AB i Stockholm.
På deras hemsida har dom även en snabb checklista på vad men kan göra själv om taket läcker, så här säger proffsen på TAK 2.0
När taket har läckt in så är det viktigt att agera snabbt, nedan följer en guide för åtgärder som ska vidtas vid akut takläckage.
- Torka upp vatten och placera hink eller bunke under läckaget.
- Flytta undan föremål som kan skadas av vattnet.
- Hitta läckaget, kontrollera utrymmet närmst yttertaket så som vinden. Oftast uppstår takläckage vid genomföringar så som ventilation, skorsten och ibland vid nock.
- Kontakta försäkringsbolaget, vanligtvis täcks inte takläckage av försäkringen om skadan är åldersrelaterad.
- Fotografera läckaget samt övriga eventuella skador. Ta även fram information via SMHI gällande nederbörd och blåsstyrka för skadeanmälan.
- Åtgärda sedan läckaget permanent, tätning av taket är endast provisoriskt.
Det viktigaste är att täta takläckaget med tätningsmassa så att det inte orsakar större fuktskada i tak och fastigheten, kontakta sedan ditt försäkringsbolag. Oftast täcks inte takläckaget av försäkringen då det är utifrån kommande vatten, men i vissa fall kan följdskador täckas av förskärningen.
Läckaget behöver lokaliseras och tätas med tätningsmassa för att förhindra att mer vatten kommer in. I många fall upptäcks fuktskada i taket genom att det droppar in vatten från taket inne i fastigheten, det kan betyda att läckaget pågått under en lång tid.
Hur lägger man papptak
Pappen levereras i rullar som vägrätt läggs ut över taket och spikas fast med pappspik samt skarvas med asfaltsklister. Detta är det yttersta lagret, och är det ett tak där det redan ligger papp kan det räcka med att bara montera detta.
Däremot om det skulle vara ett nybygge så måste man först lägga en underlagspapp innan. Men det är inte bara papp som behövs när man ska lägga nytt tak.
Detta skulle man kunna kalla för en ”basic checklista”, alltså en förenklad variant om vilka steg man har när man ska lägga ett nytt papptak.
- Ovanpå takstolarna lägger man råspont/råspontsluckor.
- Sedan läggs underlagspapp ut i vågräta längder som fästa med pappspik och asfaltsklister som sitter som en remsa på pappens baksida, och har ett överlapp över nästa våd på 15 cm.
- När underlagspappen ligger så monteras underbeslag runt genomföringar och skorsten samt montering av trekantslist och vindskivor.
- Nu är det dags att montera ytskiktet. Även denna monteras med pappspik och asfaltsklister och överlapp på 15cm. Runt det områden där underbeslag monterades så ska det även vikas upp papp mot samma yta. Sedan monteras plåtbeslag och avvattning.
Detta är som sagt en väldigt förenklad förklaring om vilka steg som görs vid ny omläggning. Ligger det redan papp så det steg 3 och 4 som är relevanta. Beroende på vilket typ av tak du har och hur gammalt det är så ser tillvägagångssätten olika ut.
Papptak kostnad
I februari 2022 skrev TAK 2.0 en offert för en ytskikts omläggning á 100m2 som kostade 89 845 kr efter ROT. I detta exemplet ingick, under och överbeslag kring 4 genomföringar samt en takbrunn, montering av ca: 25m krönplåt, fraktkostnader och deponihantering. Det som är viktigt att tänka på om man ska jämföra offerter är att inte bara gå på slutpriset, utan kolla vad som ingår i priset.
Det rådande omständigheterna i världen har påverkad branschens materialpriser väldigt mycket. Detta gör att många firmor har exempelvis kortat ner offerternas giltighets tid för att snabbt kunna anpassa inköpen till de stigande priserna, samma med transportkostnader. Resultatet av detta gör att det blir svårt att uppskatta kvm pris för en omläggning idag jämfört med för bara två år sedan, utan det bästa är att ta in offerter från takläggare.
Men för att få en indikation så kanske detta kan vara till hjälp.
Ytskikts pappen inom kategorin standard kostar ca: 479 kr/rullen där en rulle täcker ca 10m2.
En takläggare idag tar ca: 500–550 kr/timmen. Priset beror helt på vilken firma som anlitas och hur mycket papp som ska läggas samt om befintlig papp kan ligga kvar.
Rådgivning för ditt papptak!
Proffs på papptak i stockholm
Papptak inköpslista
- Underlags papp/ytskiktspapp.
- Underbeslag, krönplåt, fotplåt.
- Trekantslist, vindskivor.
- Pappspik, asfaltsklister, gasol.
Denna inköpslista är vad som oftast används, men som med allt annat så är mycket individuellt från tak till tak. Det som inte är uppspetat här som du också kommer att behöva är verktyg.
På ett tak finns det alltid något som kallas för genomföringar. Det kan exempelvis vara en skorsten, ventilation eller en stos. Dessa kläs in med både underbeslag och ytterbeslag, och dessa beslag utföra av en plåtslagare. Även takläggarna själv använder sig väldigt mycket av plåtslagare för sådana beslag och liknande. Det är ett riktigt hantverk!
Hur bra är ett papptak
Papp är ett väldigt ekonomiskt tak, om man jämför med exempelvis shingel eller pannor. Det går snabbt att lägga och är lätt att underhålla. Papptak passar många olika typer av byggnader men är extra idealt för plattare tak. En sak som faktiskt är speciellt för just papp tak är att pappen hjälper till att isolera huset, vilket innebär att huset får hjälp att håla värmen borta på somrarna och hålla värmen inne på vintern.
Vissa kan ha åsikten att detta utseende kan vara lite tråkigt, så är shingel ett bra substitut. Det är också en papp men med en lite mer tilltalande utseende, det mest igenkänningsbara utseendet för just shingel är sammansatta sexkantiga cirklar som även brukar kallas för ”diamantformen”.
Vad kostar det att byta råspont
En råspontslucka kostar ca: 389kr/st och räcker uppskattningsvis till 1,6m2. Det man måste ta med i beräkningarna är takets lutning och längd/bredd eftersom man fäster råspontsluckorna på takstolarna som har et cc mått på 120 cm. Så man skulle kunna grovräkna på 10% spill av den inköpta råsponten.