Att ta det första penseldraget med färgen och sedan se hur ett nytt och fräscht slutresultat växer fram måste ju vara en av det bästa känslorna som finns. Vad lite färg kan göra egentligen! Det är ju även väldigt trevligt projekt att ha pågående hemma, speciellt när man känner att våren är på ingång. Att måla om sitt hus är något man kan göra själv och det behöver inte heller vara direkt svårt, men som med allt annat så är det bra att ha kollat upp grundläggande information innan det är dags att dra i gång. Vi har därför pratat ihop oss med en målerifirma i Stockholm för att besvara de vanligaste frågorna när huset ska målas om!

När är det bäst att måla huset?

Det är bäst att måla om huset mellan maj och oktober, MEN för att få ut så mycket tid av dagens timmar som möjligt så är det bäst att måla om i maj och juni. Det har nämligen med luftfuktigheten att göra, under försommar-månaderna är luftfuktigheten lägre vilket gör att det finns fler daggfria timmar att utnyttja än mitt i sommaren, vilket man gärna vill ha då underlaget som ska målas behöver vara helt torrt.  

Mathias, Målare i Stockholm, Refine .se

Hur målas fasaden?

För att måla om fasaden så måste den vara torr och ren från dam, pollen och dyligt innan färgen börjar styckas på. Har du redan målad fasad så behöver ytan slipas eller skrapas för att få bort löst sittande färg. Är det en trären yta är det viktigt att ytbehandla utsatta delar som exempelvis ändträt.

När man sätter ny panel på ett hus så brukar man alltid ”renkapa” ändträt, vilket innebär att man kapar av en liten del av ena änden. Detta gör man för att få ett rent och rakt snitt men även för att få fram något som kallas för droppnäsa. Så när kapningen sker så görs den i en vinkel på 14–22 grader, och denna funktion gör att när panelen blir blöt och vatten finner ner så det droppa ner på plåten som liggen under och inte stanna kvar på virket. När detta snitt är gjort så måste det mättas som man enkelt gör med samma färg som används till resten av huset, dra bara ett par penseldrag över ändträt sen är det klart. 
Är du intresserad av att byta panel och vill ha tips, läs mer här!

Vad är fasaden målad med?


En fasad ska alltid målas med färg som är anpassad för utomhusbruk, som exempelvis Nordsjö One Super tech. Här är det faktiskt väldigt viktigt att det är just utomhusfärg då den ska klara ganska stora påfrestningar i form av väder, vind och sol. Många av dessa färger brukar ha en god täckförmåga och vissa är även lite självrengörande. När färgen torkat så får den en relativt hård yta som gör det svårare för smuts att klamra sig fast, sedan har vi även regnet som sköter sin beskärda del av tvättandet då smuts helt enkelt rinner av väggen.

För att få bästa slutresultat vid fasadmålning så är det fördelaktigt att använda samma färg som huset målats med innan – och hur vet man de? Jo, genom att sandpappra en liten ytan.
Olje/alkydoljefärg eller akrylatfärg är det typerna som används mest idag, om färgen blir dammig efter sandpappret är det förmodligen olje/alkydoljefärg, skulle däremot färgen fastna på sandpappret är akrylat den troliga färgen. Sedan har vi ytterligare en kategori som är slamfärg där Falu Rödfärg dominerar. För att avgöra om det är slamfärg du har brukar man kunna se det på den typiska kulören på huset, men är du osäker kan du kontrollera genom att dra handen över panelen, slamfärg färgar nämligen av sig, så akta kläderna.

    

Hur ofta ska man måla om hus med putsad fasad?

Det är dags att måla om husets putsade fasad efter 10 – 15 år. Förarbetet är alltid viktig men kanske bör uppmärksammas lite extra vid puts då det en del andra parametrar att tänka på.

Börja med att kontrollera fasadens skick. Det man vill få fram med detta är om putsen sitter fast ordentligt, det kan man göra genom att knacka löst med en hammare på fasaden. Om ljudet som framkommer låter ihåligt kan det vara ett tecken på att putsen har släppt. Ett annan knep är att slå in en spik, är motståndet lätt kan det indikera samma sak. Finns det ytor där putsen har släppt går det lätt att fixa, genom att ta bort den släppta putsen och sedan fylla igen med putsbruk.  

Puts drar väldigt lätt åt sig fukt och vatten, som i sin tur leder fukten vidare in i materialet och där med kan den bli förstörd i form av sprickor och frostskador. En ytterligare påföljd som kan drabba fasaden i spåren av fukt är algpåväxt. På grund av den stora aspekten att putsfasader är fuktkänsliga behöver man använda färg som hindrar fukt från att tränga sig in i putsen.   

Två olika färgtyper som kan användas mot puts är Kalkfärg och Silikatfärg.
Kalkfärg är gjort på kalksten som man krossar sedan bränner och därefter blandas ut med vatten, i denna färg kommer kulören från naturliga pigment. Kalkfärg ger ett naturligt och matt utseende med textur som lätt blir flammigt. Silikatfärg är också en vattenburen färg med ett mineraliskt bildningsmedel som vattenglas, denna färg går också under namnet vattenglasfärg.

Hur ofta ska man måla om med Falu rödfärg?

Du ska måla om ditt hus med Falu Rödfärg original efter 8–10 år, och Falu Rödfärg Träfasad uppskattningsvis 10–12 år.  Eftersom det handlar om utomhus fasader så kan det vara stor skillnad på olika sidor av huset beroende på vilket väderstreck huset står i. Har huset fasader som är riktat mot syd och väst så kan visa delar klara sig uppemot 15 år medan en annan kanske 6 år.

Här nedan kommer en smidig 4-stegs lista vid ommålning från Falu Rödfärg.

  1. Måla inte på starkt solvärmd yta eller vått trä. Rör ordentligt i färgen innan målning. Använd rena verktyg för att undvika bakterier i färgen.
  2. Måla i tunna lager, färgen ska arbetas in i träet. För tjocka lager kan orsaka att färgen flagnar. Vi
    rekommenderar Falu Rödfärg pensel som med unik sammansättning på borsten ger tunna lager.
    Du får ett bättre resultat och sparar tid.
  3. Tycker du färgen är för tjock? Späd ut den med lite vatten för en konsistens som blir mer
    lättarbetad. Konsistensen på färgen kan variera, oftast beror det på mjölet som används som
    bindemedel.
  4. Stryk några få brädor i taget i hela dess längd för att undvika överlappningseffekter, dvs
    blankare partier med tjockare färg.

falurödfärg slamfärg
En typisk koluör på den klassiska slamfärgen Falurödfärg

Hur ofta ska man måla om med slamfärg?


Ett slamfärgs exempel är Falu Rödfärg som har en uppskattad ommålningstid på 8–10 år eller 10–12 år beroende på vilken färg från serien som har används.  

Denna färgtyp är ett väldigt gammalt sätt att tillverka färg på. Reda på 1600 talet började tillverkningen av Falu Rödfärg, även fast tillverkningsprocessen kan ha ändrats lite med åren så är det ändå ett av det mest naturliga alternativet när det kommer till färg. Enligt den traditionell tillverkning är: linolja, rågmjölksklister, kasein, harts, vattenglas, sillake, tran mm bindningsmedlet i färgen och där lösningsmedlet är vatten. Färgpigmenten är också naturliga, som den mest igenkännliga och klassiska röda pigmenten kommer från nedbrytning i Falugruva.            

Hur länge håller en målad fasad?


Så länge håller en målad fasad beroende på typ:

  • Akrylat färg på fasad håller ca 10 år.
  • Slamfärg på fasad håller ca 8–10år men ibland 10–12 år beroende på kvaliteten på färgen.
  • Kalk / Silikat färg på fasad håller 10 – 15 år.
  • Linoljefärg på fasad håller8- 10 år.
  • Alkydolje färg på fasad håller 10 år.    

Med alla fasader är det viktigt att veta vilken färg som fasaden målats med innan för att uppnå bästa resultat och maximal hållbarhet. Finns det kvar färg krukor från föregående målningar går det alltid att läsa på etiketten vilken färgtyp det är. Har man inget att utgå ifrån kan det kännas väldigt svårt att veta vilken sort fasaden har, då kan man alltid be om hjälp. Idag finns det utmärk hjälp att få inom färghandeln. Ta en sväng förbi och fråga om tips.   

Måste man måla trähus?


Man måste inte måla trähus. Däremot är det nästintill standard att måla träfasaden. Fördelen med en målad fasad är att färgen jämnar ut träets fuktrörelser som förhindrar sprickor i virket. Solens UV-strålning är någonting som bryter ned träets ytskikt och även det skyddar färgen emot.

I Sverige har det stått omålade hus i ca 800 år som har klarat både väder och vind. Hur då?

En väldigt stor del till att hållbarheten är kvalitén på virket. Förr valde man ut det virke som var utan kvistar, var tätvuxet och hade en hög andel kärnved. Detta i kombination med en bra placering på väldränerad mark har gett hus väldigt goda förutsättningar att klara det mesta. Alla dessa parametrar i kombination med att träet får torka upp med jämna mellanrum så blir fukt inte ett problem och huset kan stå mycket länge omålat. Med det virke vi köper idag som inte är producerat med samma aspekter som förr så klarar träet inte sig så länge utan färg. Högre meterpris = Kvalitetsvirke, och det kommer betala sig i längden.

Även om färg ger ett bra skydd så finns det alternativ för den som inte vill använda klassisk fasad färg som skydd. Nedan beskrivs två vanliga varianter.  

Tjära – Har använts länge som en ytbehandling mot utsatta fasadytor. Den appliceras på torrt virke på sommarhalvåret då tjäran har lättare att tränga in i träet när den är uppvärmd. Kvalitén på tjäran har ett stort avgörande på torktiden, där variationen är allt från någon dag till veckor. Har en yta väl börjats behandla med tjära bör samma tillvägagångssätt fortsätta, då den kan vara mycket svårt att måla över.    

Slamfärg – Detta är en gammal färg som har en bas gjort på olika mjölsubstanser som råg, korn eller vete. Tror att dom flesta kopplar slamfärg med Faluröd färg, mer information om denna färg finns under: Hur ofta ska man måla om med slamfärg eller Hur ofta ska man måla om med Faluröd färg.
Slamfärg behöver bättrings målas oftare en med vanlig färg, ca vart 8:e – 10:e år. Ett plus med denna färgar är att den innehåller järnvitriol som kan ge ett visst skydd mot påväxt.

Måla foder runt fönster och dörrar utomhus


Akrylatfärg eller alkydfärg är det färgtyper som är lämpligast att måla utomhus runt dörrar och fönster. Det är alltid bäst att ta redo på vilken färg som redan sitter för att kunna måla med samma.
Under rubriken Vad är fasaden målad med finns tips på hur man tar redo på vilken färgtyp man har.

När dessa detaljer ska målas är det även viktigt att förbereda ytan genom att rugga upp den med sandpapper så att den nya färgen fäster, det är även viktigt att ytan är ren och torr. Om det är alkylatfärg som används så kan det vara bra att tänka på att vattnet i färgen kan mjuka upp ytan där den applicerats. I och med detta så kan färgen börja bubbla och flagna så en rekommendation vid osäkerhet är att måla en liten del och vänta ut torktiden för att de om färgen flagnar eller bubblar.

Något annat som kan vara bra att hålla lite koll på är fästet kring fönsterrutorna. På äldre hus kan dom vara fästa med något som kallas kitt. Dubbelkolla så att dom sitter bra och att kittet inte har släppt innan målning börjar. Glöm inte heller penseln, bra kvalité på pensel är inte att underskatta, speciellt på detaljerad målning.         

Måla vindskivor


För maximalt skydd ska vindskivan målas, detta görs genom att grundmåla och sedan två lager färg.

Idag går det att köpa färdig-grundmålande vindskivor även med fasad panel vilket kan underlätta en hel del. Här är det viktigt att inte glömma bort att mätta ändträet när vindskivorna är kapade, vilket är enkelt gjort med fasad färgen. Det behövs inte någon special färg för just vindskivorna utan det fungerar alldeles utmärkt att använda samma färg som på fasaden.  

Ett sista knep från målaren!

Vilken ordning målar man huset i? Kort och gott ”uppifrån och ner”. Detta är för att undvika dropp märken, om fasaden skulle vara målad innan det är vindskivornas tur och det råkar droppa färg på fasaden kan det bli märken, speciellt om man inte upptäcker att de har droppat och färgen hinner torka.

Så en enkel livlina för att maximera slutresultatet är alltså ”uppifrån och ner”.  

Summering

Denna text ger en omfattande guide om att måla om ett hus, med särskilt fokus på olika typer av färg och tekniker. Månaderna mellan maj och oktober är bästa tiden för ommålning, med maj och juni som de mest optimala på grund av lägre luftfuktighet. Det är viktigt att förbereda fasaden ordentligt genom att rengöra den och ta bort löst sittande färg innan man börjar måla. Utefärg ska alltid användas, och det rekommenderas att använda samma färg som huset tidigare målats med.

Olika typer av färg har olika livslängd: Akrylatfärg håller cirka 10 år, medan slamfärg varierar från 8-10 år eller 10-12 år beroende på kvalitet. Kalk- och silikatfärg på en putsad fasad håller 10-15 år, och alkydoljefärg håller i 10 år.

Färg kan skydda huset från solens UV-strålar och jämna ut träets fuktrörelser, men man behöver inte nödvändigtvis måla ett trähus. Äldre, omålade hus har klarat sig väl tack vare högkvalitativt virke och väldränerad mark, men dagens virke kanske inte klarar sig lika bra utan färg. Alternativ till traditionell färg inkluderar tjära och slamfärg.

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer