Ett takbyte är något som de flesta husägarna behöver göra. Om du bor i ditt hus en längre tid eller kanske köpt dig ett renoverings projekt, oavsett kan dessa projekt vara tidskrävande och kosta en slant. I och med det så är det fullt förståligt att många frågor kommer dyka upp som exempelvis: hur går det till, hur lång tid tar det, kan jag göra något själv, hur ska jag tänka med solceller osv. Här får du svar på det frågor som dom branschkunniga får ofta av privatpersoner gällande kategorin: takläggning.

Vad är råspont tak?

Råspont är ett virke som används som undertak. Dessa brädor är gjorda av gran eller furu och har en utformning som kallas för not och fjäder. Not är en skåra längst med brädans långsida i nederkant och fjäder är en upphöjning längst långsidan i brädans överkant. Detta är till för att fästa brädorna i varandra till större sektioner som är att föredra när man ska montera ett undertak. En sådan sektion kallas för råspontslucka.

Råsponten är det material som monteras underst i taket direkt mot takstolarna, sedan papp och exempelvis läkt och pannor. Detta material är också det som man fäster själva yttertaket på, därför är det mycket viktigt att man följer dom föreskrifter kring montering som finns få att det håller för det kommande montage stegen.

Vad lägger man under plåttak?

Under plåttak har man en underlagspapp anpassad för just plåttak, som exempelvis Icopal Flexisteel YEP1800 som går att köpa på din vardagliga byggvaruhandel som besitter ett lite större utbud, som exempelvis Bygma. Klicka här för att komma till pappen > Bygma.

Det som gör att viss papp är bättre anpassad för plåttak är att den har en stomme som är gjord av polyesterväv eller polyesterfilt och har en extra god UV-beständighet, som just under bandtäckt plåt eller lertegel passar sig väldigt bra. En annan detalj med denna papp är den är sand fri, detta är något som 1: är fördelaktigt när man hanterar plåt för att undvika repor och mindre skador, och 2: ger en renare och mer lättskött arbetsplats.

Hur lägger man ströläkt?

Ströläkt monteras lodrätt över hela taksidan, och bärläkt vågrätt. Läkt är ett virke som är gjort på gran eller furu och är det material som ovanliggande ytskikt kommer vila på. Detta är inget som kommer synas när taket väl är färdiglagt så det kanske inte är så konstigt om du aldrig har sett hur ett läktat tak ser ut och än mindre hur det monteras, men man skulle kunna förklara utseendet som ett stort rutmönster gjort av långsmala trälängder över hela taket.

Ströläkt ska monteras med ett cc* mått på max 600mm, detta mått är för att läkten ska hamna i liv med takstolarna. Standardmått för takstolar är ett cc* mått på 120cm, så när läkten monteras hamnar dom i linje med takstolarna samt en emellan varje.

*Vad menas med cc mått? Jo, det är det måttet som är i mitten från exempelvis en takstol till mitten på nästa takstol, så från centrum till centrum.

Bärläkten monteras efter ströläkten och läggs vågrätt. Här finns det inga exakta mått att gå efter utan det är valt material som bestämmer. Beroende på om du väljer exempelvis betongpannor, lertegel eller profilerad plåt så kommer avståndet på bärläkten att variera. Denna information hittar du på monteringsanvisningarna eller hos vald leverantör. När bärläkten ska skarvas görs det på ströläkten eller med hjälp av en stödkloss.

Hur går ett takbyte till?

Ett takbyte går till i följande ordning:
1. Rivning av befintligt tak
2. Eventuell montering av råspont, byts bara ut om den är skadad.
3. Montering av underlagspapp
4. Montering av läkt, vindskivor, underbeslag
5. Ytter taket läggs
6. Montering av plåtdetaljer och avvattning

Detta är en grov uppställning av det stegen som görs vid en standard omläggning. Dessa steg kan ju så klart variera beroende på behoven av det gällande taket.

Får man lägga om taket själv?

Du får lägga om taket själv. Det finns inga branschregler som säger att du måste vara behörig för att montera tak eller plåt, däremot finns det vissa regler och riktlinjer krig montering som måste följas, och det kan bli lite problematiskt om detta kunskaper inte besitts.

För att alla garantier ska gälla över inköpt material måste allt monteras enligt monteringsanvisningarna från vald leverantör. Exempelvis när takpannor ska monteras är det viktigt att läktavståndet är enligt beskrivningen för vald takpanna, frångår måtten så gäller inte längre produktgarantin. Ett annat exempel är takpapp, här är det också viktigt att det monteras korrekt med överlapp, bränning osv. för att garantierna ska gälla. En bra tumregel är att alltid kolla upp monteringsanvisningarna för allt som ska monteras på taket, och titta för vald leverantör då det kan skilja sig mellan tillverkarna.

Inom bygg finns det väldigt mycket regler och riktlinjer, i och med det kan det kännas tryggt att anlita en kunnig hantverkare för att vara säker på att allt blir korrekt monterat. För det finns något som inom branschen kallas för BYGG – AMA som står för Allmän material och arbetsbeskrivning. Detta är ett verktyg och en mall som hänvisar till bransch regler som är viktig att följa, du kan läsa mer om detta på www.boverket.se

takstege

Behöver du rådgivning och experthjälp?

Takexperter i stockholm

Hur lång tid tar det att lägga ett tak?

Ett villa-tak med takpannor utan råpontsbyte med en yta på ca: 120 m2 tar mellan en till två veckor att byta. För papptak av samma yta utan rivning av befintlig papp tar det ca en vecka att lägga nytt. Det finns många faktorer som påverkar tidsplanen över en takomläggning, som omfattningen av takbytet och vad taket är utrustat med som exempelvis genomföringar. Genomföringar är som ordet säger: något som monteras genom taket. Det kan vara en skorsten, ventilation, stos, taklucka osv.

En av anledningarna till att genomföringar kräver mer tid utöver monteringen av takteknikern är för att dessa även kräver yrkesgruppen plåtslagare. Många takfirmor är inte utrustade med plåtslagare, och dom brukar dessutom vara väldigt fullbokade då det är brist på plåtslagare idag. Detta innebär att en väntetid på några veckor när det kommer plåtslagare inte är ovanligt. För att undvika, eller i alla fall få ner väntetiden något är ett tips att anlita en takfirma som har egna plåtslagare. Ett tips på en sådan takfirma i Stockholm är TAK 2.0.

Kan man lägga tak på vintern?

Man kan lägga tak på vintern. Ibland kan det till och med vara till fördel att lägga taket på vintern framför hösten. Det mest kritiska momentet är när underlagspappen ska läggas, där är det extremt viktigt att underlaget är helt torrt innan pappen rullas ut för att det inte ska bli fuktskador på råsponten som sedan kan sprida sig vidare. När underlagspappen är monterad och klar kan det komma regn och snö utan att det skadar underlaget. I detta skede är det något smidigare med snö då det är lättare att skyffla bort och kunna jobba smidigare inför nästa moment i monteringen. När det handlar om takbyte under vintern är det framförallt panntak, shingel och plåt som är att föredra. Det går att hantera papp tak, men då dessa ytor oftast är väldigt låglutande kan snön och regn vara mer problematiskt att bli av med så därav väljer många att vänta med papp till vädret vänder.

Måste man ha bygglov för att byta tak?

Du behöver inte ha bygglov om du gör ett takbyte som har samma utseende som ursprungstaket, dvs att inga förändringar på utseende eller form sker. Om du däremot vill byta material eller färg på taket behöver du söka bygglov. En bra riktlinje är att allt som frångår hur ditt tak ser ut innan du påbörjar en takrenovering behöver du söka bygglov för, allt från takets yta och lutning, bygga till en takkupa eller sätta in ett takfönster osv. För att söka bygglov så kontaktar du din hem kommun.

Hur ofta ska man byta tak?

Ett tak med betongpannor har en generell medellivslängd på mellan 30-50 år, bandtäckt plåt 40-50 år och papptak 20-30 år. Men viktigt att komma ihåg att hur ofta du ska byta tak beror helt på vilket tak du har samt vilka väder och miljö förhållanden det utsätts för, samt underhållet. Om du exempelvis har mycket träd som hänger över taket blir det mer utsatt för skräp/smuts och påväxt från träden och därför bör taket tvättas och behandlas oftare. Om du har en påväxt som du inte tar tag i så kan rötterna med tiden sprida sig ner till undertaket och orsaka mer skada. Vädret har också sin del i det hela, desto mer taket och huset får utstå med allt vad vädret har att erbjuda desto mer påverkan kan det ha. Det betyder inte att vädret har någon avgörande skillnad när det kommer till hållbarheten på ditt tak, men man ska vara medveten om att det kan påverka.

För att maximera livslängden är underhållet en viktigt del som många kanske inte tänker på. Med underhåll menas exempelvis taktvätt, besprutning, byte av trasigt material mm. Ett bra tips är att med jämna mellanrum ta sig upp på taket och titta hur allt ser ut, byta ut trasiga pannor och borsta bort mossa och liknande är något som du enkelt kan göra själv, alternativt kontakta en takfirma som jobbar med service ärenden.

Dessa saker kan vara svåra att ta tag i själv om du inte vet va du ska titta efter. Då kan du även här ta kontakt med en takfirma och be om en taköversyn. En taköversyn innebär att en taktekniker går igenom hela taket och gör en bedömning på eventuella åtgärder om det behövs, som sedan skickas som en offert.
Det flesta företag tar inte betalt för denna tjänst, då dom inte utför några åtgärden på plats innan godkänd offert. Ställ den frågan till valt företag innan du bokar en taköversyn.

Måste man byta tak innan solceller?

Du måste inte byta tak innan montering av solceller, men har du ett äldre tak bör du överväga detta. Som du kan läsa under Hur ofta ska man byta tak?
så är livslängden varierande mellan det olika materialen och närmar du dig ett takbyte är det att rekommendera innan då solcellerna kommer sitta på taket i ungefär 30 år.

Dessa investeringar i ditt hem är väldigt kostsamma, och det är försåtligt att man vill undvika ännu mer stora kostnader som en omläggning då taket kanske har exempelvis 10 år kvar innan ett byte behövs. Men det är faktiskt ett misstag, varför? Jo, när ett sådant projekt utförs är det en del parametrar som ingår i form av material, personal, frakt, installation mm. Om du skulle montera solceller utan att göra ett byte och sen behöver taket renoveras ca: 10 år senare blir det ytterligare stora kostnader för att ta ner solcellerna, byta taket och sedan återmontera dom igen. Speciellt eftersom att tak och solceller innefattar två olika leverantörer.

När du har kontaktat ett solcells företag som ska utföra detta brukar dom alltid fråga när ditt tak lades om, så dom vet ifall en omläggning är att rekommendera innan. Behövs det har be flesta samarbetspartners som dom rekommenderar mellan varandra för detta. Det man ska komma ihåg är att en solcells säljare är ingen takläggare, så i många fall görs ingen översyn av taket innan beställningen läggs. Detta kan vara bra ifall du är osäker på ifall ditt tak klarar av minst 30år, som är den uppskattade tiden panelerna sitter innan en uppfräschning behöver ske.

Ett tips vi kan dela med oss av är att anlita ett företag som sysslar med både takarbeten och solceller ”in house”. Dessvärre är det inte många företag som sysslar med bägge delarna då det kräver två olika yrkeskategorier vid installation.

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer