Vill du ge dit badrum ett lyft med relativt lätta medel? Då är microcement ett bra alternativ.
Något som hemmafixaren absolut ka ta sig ann själv. Men det är ändå några parametrar som kan vara bra att ha kollat upp innan projektet påbörjas. Här hjälper vi dig med det vanligaste frågorna gällande microcement i våtrum.

Finns det olika typer av microcement att köpa?

Man skulle kunna säga att det finns två olika slags microcement, ett för inomhusbruk och ett för utomhusbruk. Då dessa sorter har samma bas uppbyggnad, dvs cement och vatten. Skillnaden är att materialet som är anpassat för utomhus bruk har en högre mängd ballast och plaster.

Beroende på vilken leverantör du väljer så har alla olika produktnamn på sina produkter som kan ha just olika blandningar beroende på vart du ska applicera cementen. Det kan så klart också variera i materieluppbyggnad beroende på fabriker och likande faktorer, men i grova drag så är materialet de samma.  Även de olika färgvalen tillhör samma basuppbyggnad i tillverkning, och därefter tillsätts önskad kulör enligt NCS koder.

Kan man ha microcement i duschen?

Det kan du absolut. Någon som ska vara medveten om i våtrum generellt är vattnets PH-värde. Detta kanske fram kommer mer i just duschen. Har vattnet ett lägre PH-värde finns risk för kalkfläckar. Genom att hålla borta stillastående vatten men hjälp av en vanligt våtrumsskarpa kan detta till viss mån undvikas. Ett annat alternativ är att applicera en sealer som ett ”topplack” anpassat för just detta. Fråga din valda leverantör för microcement om vilken sealer som passar utrymmet och önskar resultat bäst.   

Kan man ha microcement på våtrumstapet?

Du kan applicera microcement på näst intill alla ytor. Det du ska vara noga med är förarbetet och hur det faktiska underlaget mår. Har du ett våtrum beklätt med våtrumstapet som har hängt med ett tag så kommer troligtvis inte det färdigställda arbetet att hålla speciellt länge. Så det är inte primärt microcementen som bestämmer hur länge allt kommer hålla, utan det är det är just tätskiktet som är det bakomliggande materialet.

Ytskikt och des hållbarhet kan vara ett svårt område att bedöma, då det finns en hel del regler och bestämmelser att följa. Då är tipset att ta ut en hantverkare med kunskap och erfarenhet inom våtrum för att göra en besiktning av badrummet, för att säkerställa om något behöver åtgärdas innan microcementen appliceras. Ett tips på en sådan firma är Norlin Olsson AB. Som besitter mycket kunskap och erfarenhet av sådana ärenden. Mer information kring detta företag finner du på deras hemsida. www.norlinolsson.se

Hur applicerar man microcement i badrummet?

Först och främst måste tätskiktet kontrolleras, så allt är i sin ordning och bedöms att vara hållbart.

När det är dags för själv applicerings processen så följer du nedan steg.

  1. Är badrummet kaklat ska du börja med att spackla ytan, detta är för att du ska få en slät yta där det ej lyser igenom ett rutmönster i cementen. Här är det bra att fråga personalen på din valda bygghandel vilket spackel du ska ha, då det behöver vara anpassat för den miljön/underlaget du ska spackla. Glöm inte heller att kolla upp vilket förarbete spacklet kräver. All den informationen kan du även hitta antingen på förpackningen eller produktens produktblad.
     
  2. Slipning utan den spacklade ytan. Detta är ett viktigt steg eftersom microcementen inte kommer appliceras med ett så tjockt lager så kan ojämnheter lysta igenom i slutskedet.

  3. När ytan är slipad och slät är det dags för primer. Exakt vilken primer du bör använda hittar du hos din valda leverantör av microcement, då det finns olika varianter och utblandningar på primers beroende på vilket underlag den ska appliceras på och även vilken miljö cementen kan vara i.

    När primern ska appliceras på en vägg så är ett tips att börja med en pensel i hörnen på rummet. Primern innehåller sand, och när detta moment är klart och torkat så dra handen över ytan så du känner att det är sand på väggarna, speciellt på ytterhörn så att materialet fäster ordentligt.

  4. När det är dags för själva cementen så börjar du med det små detaljerna. Detta är för att det tar generellt sett lite längre tid, därför börjar du med dom så att inte materialet torkar ifrån dig på det större ytorna. Verktygen du bör använda är två olika ”spackelspadar” som har en rektangulär form. Den ena i ett hårdare stål för applicering och den andra med ett mjukare för att kunna fördela ut cementen smidigt. När cementen är ut applicerad på ytan tar du den mjukare spaden och går över ytan för att jämna ut alla skarvar och ojämnheter.

  5. När cementen har torkat är det dags att slipa, detta görs i två steg. Först spilas ytan slät sedan används ett fint papper för att polera fram cementens flammighet i den mån du själv önskar ha flammigheten. Innan slipningen börjar så gå över ytorna med en liten ren spackelspade och skrapa bort lite grövre ojämnheter. När ytan är färdig slipas så kan ytan se väldigt flammig ut, detta behöver du inte vara orolig för då det kommer dämpas ner med sealern.

  6. Sist ut har vi sealer. Detta applicerar du enklast ut med en tryck spruta (dessa finns att köpa billigt på din vardagliga byggvaruhandel) Sedan fördelar och torkar du ut allt med en vanlig fibermopp. När sealen har torkat så upprepar du allt en gång till.        

TIPS FRÅN PROFFSEN PÅ REFINE.se ”Variera mönster på hur du stryker på både spackel och cementen. Håller du samma rörelsemönster under processen så kommer det att synas i cementens flammighet i slutresultatet.

Eftersom ett badrum är ett rum ska får utstå en del slitage så är rekommendationen att applicera ett nytt lager sealer efter ca: 3-5 år, för att bibehålla finishen.  

Microcement i våtrum

Hur tjockt lager microcement ska man applicera?

Själv microcementen behöver inte ha ett tjockare lager än 2-4 mm. Cement är ett otroligt slitstarkt material, och går man igenom alla förberedelser och utför ett bra förarbete så krävs det inte så kraftiga lager få att få ett hållbart och starkt slutresultat.

Hur lång torktid har microcement?

När microcementen har lagt och klar få inte utrymmet inte beträdas på ca: 24 – 48 timmar, runt denna tid bör cementen ha torkat. Ska utrymmet möbleras ska du avvakta 5 – 7 dagar efter appliceringen. Cement kan ta tid att torka upp ordentligt, så skulle ytan möbleras innan rekommenderad tid har gått finns det risk för märken och kalkfläckar, som kan orsakas av allt ifrån blomkrukor till mattor som kan bära på fukt. Den fukten kan då tränga sig mer i cementen och ge märken. Så ha lite is i magen och avvakta till allt är 100% färdigställt.   

Av byggeriet.nu

Möt vårt passionerade team av byggexperter – här för att guida dig mot byggdrömmen. Genom intervjuer och råd från branschproffs ger vi dig den kunskap du behöver. 🏗️👷‍♂️

Denna sida använder cookies. Läs mer om vad de används till i vår cookiepolicy.  Lär dig mer